ترفندی ساده برای شناخت روغن زیتون فاسد و تاریخ مصرف گذشته

ترفندی ساده برای شناخت روغن زیتون فاسد و تاریخ مصرف گذشته_راسخ


به گزارش راسخ

کد خبر: ۲۸۳۲۰۸

تاریخ انتشار کردن: چهارشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۴ – ۱۷:۵۶

به گزارش بهداشت نیوز تعداد بسیاری از ما بر این باوریم که روغن زیتون، به خصوص اگر از نوع مرغوب و اصل باشد، مدام کیفیت خود را نگه داری می‌کند و تاریخ انقضای درج شده بر روی برچسب، تنها یک عدد اسمی است. اما حقیقت این است که این طلای مایع نیز همانند هر ماده طبیعی فرد دیگر، تحت تأثیر گذر زمان و شرایط نگهداری، دچار تحول شده و خواص خود را از دست می‌دهد؛ حتی امکان پذیر فاسد شود. در این مقاله نکات ماندگاری روغن زیتون را برای شما توضیح می دهیم. اگر یقین نیستید روغن زیتون آشپزخانه تان سالم است، خواندن این نوشته را ادامه دهید تا جواب خود را کشف کنید.

آیا می دانید روغن زیتون هم تاریخ مصرف دارد؟

به گمان زیادً برایتان دلنشین است که بدانید روغن زیتون، این مایع طلایی پرخاصیت، برخلاف فکر تعداد بسیاری از مردم، همیشه تازه نمی ماند. درست همانند میوه ها که بعد از چیدن کم کم کیفیت خود را از دست می دهند، روغن زیتون هم می تواند خراب شود، طعمش تحول کند یا حتی برای سلامتی زیان اور باشد. اما چطور فهمید شویم که روغنمان دیگر قابل منفعت گیری نیست و چطور از این اتفاق جلوگیری کنیم؟

اگر فهمید شدید روغن زیتونتان بوی تند ترشیدگی می دهد، طعمش تلخ یا نامطبوع شده یا رنگ آن به طور غیرعادی کدر شده، بهتر است دور آن را خط بکشید. این نشانه ها خبر از اکسیداسیون و فساد روغن می دهند. یادتان باشد روغنهای صنعتی طبق معمولً تاریخ انقضا دارند، اما اگر از کارگاه های محلی یا روغن گیریهای سنتی خرید می کنید، حتماً تاریخ تهیه آن را روی بطری یادداشت کنید تا عمر مفیدش را زیر نظر داشته باشید.

مسئله کاربردی: روغن زیتون عاشق جای خنک، تاریک و خشک است. نور مستقیم، گرما و حتی هوای آزاد دشمنان مهم این روغن می باشند. برای مثالً نگهداری آن کنار اجاق گاز یا پنجره آشپزخانه اصلاً ایده خوبی نیست. از طرفی، اگر بطری شیشه ای تیره رنگ دارید، بهترین گزینه برای ذخیره روغن است، چون جلوی نفوذ نور را می گیرد. اما اگر روغن را در بطری پلاستیکی خریده اید و تصمیم دارید ماهها از آن منفعت گیری کنید، حتماً آن را به ظرف شیشه ای یا فلزی منتقل کنید تا با گذشت زمان، مواد شیمیایی پلاستیک داخل روغن نشوند.

یک باور نادرست: برخی ها فکر می کنند اگر روغن زیتون در یخچال مه آلود شود، یعنی خراب شده؛ درحالیکه این مه آلودگی طبیعی است و با برگشت دادن روغن به دمای محیط، مجدد شفاف می شود. اما اگر می خواهید روغن عطر و طعمش را نگه داری کند، یخچال جای مناسبی نیست.

پیشنهاد مهم: همیشه به برچسب «فرابکر» و «طبیعی» روی بطری ها مطمعن نکنید. تنها روغن زیتون فرابکرِ خالص است که بدون دخالت مواد شیمیایی تشکیل می شود. بعد قبل از خرید، از فروشنده در رابطه فرآیند تشکیل روغن سوال کنید و اگر به سلامت روغن شک دارید، آزمایش طعم ساده ترین راه است. یک قاشق از آن را بچشید. اگر حس کردید گلویتان را می سوزاند یا طعمی تند و تیز دارد، به گمان زیادً روغن تا این مدت سالم است. اما اگر مزه کهنگی یا ترشی می دهد، وقتش است خداحافظی کنید.

جدیدترین اخبار و مهم ترین رویدادهای ۲۴ ساعته در بخش های حوادث ، اجتماعی ، سیاسی ، اقتصاد و تکنولوژی ، ورزشی ، فرهنگ وهنر ایران و سایر مناطق جهان را در وب سایت خبری راسخ بخوانید.

فراموش نکنید روغن زیتون باکیفیت نه تنها برای سلامتی سودمند است، بلکه طعم بی نظیری به غذاهایتان می دهد. بعد با نگهداری اصولی، از هر قطره آن نهایت منفعت گیری را ببرید.

زیان های روغن زیتون تاریخ قبل

استخراج این روغن پرکاربرد از میوه درخت زیتون انجام می‌ شود و در بازار عمدتاً به دو گونه تصفیه‌ شده و تصفیه‌ نشده یافت می ‌گردد. ترکیبات مهم آن را اسیدهای چرب غیراشباع راه اندازی می ‌دهند که برای سلامت قلب مفیدند، در حالی که سهم چربی‌ های اشباع در آن زیاد ناچیز است.

اگرچه مصرف روغن زیتون بعد از گذشت تاریخ انقضا طبق معمولً تهدید جدی برای سلامتی محسوب نمی ‌شود، اما امکان پذیر به مرور زمان اکسید شده و طعم و عطر طبیعی خود را از دست بدهد. این تغییرات به اختصاصی در پخت و پز مشکل ‌ساز می باشند.

از دیدگاه کارشناسان، شرایط نگهداری، نقش مؤثری در نگه داری کیفیت این روغن ایفا می‌ کند. نگهداری در محیطی خشک، خنک، و دور از نور مستقیم خورشید، عمر سودمند آن را تا ۱۲ ماه ضمانت کند. دقت به این نکات نه تنها از فساد زودهنگام جلوگیری می‌ کند، بلکه طعم و خواص تغذیه‌ ای آن را نیز در طول زمان نگه داری می ‌کند.

در کل، آگاهی از نحوه انتخاب نوع روغن (فرابکر یا تصفیه‌ شده) و مراعات اصول نگهداری، به منفعت ‌مندی کامل از مزایای این ماده مورد قیمت در آشپزی و سلامت پشتیبانی شایانی می‌ کند.

روش تشخیص روغن زیتون فاسد

برای تشخیص فاسد بودن روغن زیتون، می توانید از روشهای ساده و کاربردی زیر منفعت گیری کنید. این روشها بر پایه علائم فیزیکی و حسی روغن است که در منبع های گوناگون ذکر شده است:

دقت به تغییرات طعم

روغن زیتون تازه طعم ملایم و مقداری تلخ دارد. اگر طعم آن ترش، همانند فلز، یا شیمیایی شد، نشانه فساد است. برخی روغنهای فاسد نیز طعمی همانند مداد شمعی یا چسب (طعم ماندگی یا بتونه) می دهند که نشان دهنده اکسیداسیون شدید است.

شخیص از طریق بو

روغن زیتون تازه عطری گیاهی یا میوه ای دارد. اگر بوی ترشیدگی، کپک، یا گندیدگی استشمام کردید، روغن خراب شده است. بوی همانند کره فاسد نیز از علائم فساد است .

مشاهده تغییرات ظاهری

روغن زیتون تازه طبق معمولً سبز کمرنگ یا زرد طلایی است. رنگ تیره (قهوه ای یا سبز تیره) یا کدر شدن روغن نشانه اکسیداسیون و افت کیفیت است. رسوبات زیاد در ته بطری یا لایه سفید روی سطح روغن، به گمان زیادً ناشی از فساد یا ناخالصی است .

دقت به تاریخ انقضا و شرایط نگهداری

روغن زیتون فرابکر طبق معمولً ۱۲–۱۸ ماه و انواع دیگر تا ۲۴ ماه ماندگاری دارند. بعد از این زمان، کیفیت آن افت می یابد. قرار گرفتن در معرض نور، گرما، یا هوا علتاکسیداسیون سریعتر روغن می شود. همانطور که گفتیم روغن باید در ظرف شیشه ای تیره و در محیط خنک و تاریک نگهداری شود.

تست های ساده خانگی

بعد از قرار دادن روغن در یخچال به زمان ۲۴ ساعت، اگر روغن غلیظ یا کدر شد، نشانه کیفیت بالای آن است. اگر مایع باقی ماند، امکان پذیر تقلبی یا فاسد باشد ( یقیناً این روش قطعی نیست).

روش دیگر تست آب است. بعد از ریختن روغن در آب روغن اصل به آرامی روی آب شناور می ماند. در حالی که روغنهای مخلوط یا فاسد امکان پذیر با آب ترکیب شوند.

یخ زدن روغن زیتون در یخچال

یخ زدن روغن زیتون در یخچال می‌ تواند نشانه ‌ای از اصل بودن آن باشد. روغن زیتون طبیعی در دماهای پایین اغاز به انجماد می ‌کند، اما این تحول حالت به قیمت غذایی آن آسیبی نمی ‌زند. هنگامی روغن به دمای معمولی برگردد، کم کم به حالت مایع خود باز می ‌گردد.

در رابطه ماندگاری روغن زیتون در یخچال، این زمان بسته به نوع روغن زیتون بکر، فرابکر یا مخصوص سرخ کردن متفاوت است. به طور کلی، پیشنهاد می ‌شود که روغن زیتون حداکثر تا شش ماه بعد از باز کردن درب بطری مصرف شود. چون با باز شدن درب، ترکیبات شیمیایی روغن تحت تأثیر قرار می ‌گیرند و امکان پذیر کیفیت آن افت یابد. به این علت، برای نگه داری طراوت و کیفیت روغن زیتون، بهتر است به این نکات دقت شود.

بعد کیفیت روغن زیتون با قرار گرفتن در معرض هوا، نور و گرما کم کم اکسید شده افت می یابد. بعد از باز کردن، حداکثر تا ۶ ماه آن را مصرف کرده و در ظرف دربسته، جای خنک و تاریک نگهداری کنید. یخ زدن در یخچال نشانه خرابی نیست و با برگشت به دمای اتاق، به حالت مایع برمی گردد. تحول بو، طعم یا رنگ تند نشان دهنده فساد آن است.امیدواریم با مراعات نکات نگهداری، همیشه از روغن زیتونی تازه و با کیفیت منفعت ببرید.

منبع: خبر آنلاین

دسته بندی مطالب
کسب وکار

اخبار ورزشی

اخبار اقتصادی

فرهنگ وهنر

سلامتی

اخبار تکنولوژی