به گزارش راسخ
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در پی اظهارات تازه مدیرعامل ایرانماشین مبنی بر توقف اراعه ماشین به علت تداوم قیمتگذاری دستوری و تصمیم به فروش محصولات در بورس کالا، موج جدیدی از عکس العملها نسبت به این تصمیم شکل گرفته است. این تصمیم در حالی اظهار شده که تا این مدت پاسخی روشن در رابطه این که آیا اراعه در بورس با مجوز شورای رقابت انجام خواهد شد یا خیر؟ داده نشده است.
بر پایه مقررات حاضر، خودروهایی که هم چنان مشمول قیمتگذاری شورای رقابت می باشند، تنها در صورت صدور مجوز رسمی از سوی این شورا، میتوانند از فرآیندهای قیمتگذاری دستوری خارج شده و داخل سازوکار بورس کالا شوند. در غیر اینصورت، این عمل مشمول اراعه خارج از شبکه شده و خلاف قانون محسوب میشود.
بر همین مبنا صرف تصمیم هیأتمدیره یک شرکت برای اراعه محصولاتش در بورس کالا، کافی نیست و نقش شورای رقابت در این بین تعیینکننده است. شورا باید صراحتاً اظهار کند که خودروهای مورد نظر، از شمول دستورالعملهای آن خارج شدهاند. در غیر اینصورت، هیچ نهاد اجرایی حتی بورس کالا نمیتواند با پذیرفتن این محصولات، قواعد نظارتی را نقض کند.
در این بین، برخی کارشناسان اقتصادی میگویند اگر بورس کالا پیش از اراعه ماشین، استعلام رسمی از شورای رقابت گرفته و تأییدیه دریافت کرده باشد، عمل ایرانماشین قابل دفاع خواهد می بود. در غیر اینصورت این نوشته قابلیت اجرایی ندارد.
ایرانماشین در توضیح دلایل این تصمیم، به زیان انباشته، افزایش نرخ ارز، بالا رفتن هزینههای تشکیل و عدم پاسخگویی بهموقع سازمان حمایتاشاره کرده است. اما شفافسازی درمورد مسیر حقوقی طیشده برای ورود به بورس هم چنان با ابهاماتی همراه است.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
کسب وکار