[ad_1]
به گزارش راسخ
کد خبر: ۲۸۳۱۳۵
تاریخ انتشار کردن: دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴ – ۱۵:۲۷
به گزارش بهداشت نیوز دکتر فرزاد روشن ضمیر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی میگوید: بیماری کبد چرب مرتبط با اختلالات متابولیک، نوعی بیماری مزمن کبدی است که با تجمع چربی در سلولهای کبد در غیاب مصرف الکل اشکار میشود و زیاد تر با چاقی، دیابت نوع ۲، مقاومت به انسولین و دیگر اختلالات متابولیک همراه است. از آنجا که برای این بیماری، درمان دارویی مشخصی وجود ندارد، اصلاح سبک زندگی از جمله تحول رژیم غذایی به گفتن موثرترین روش در مدیریت این بیماری نقل است.
در سالهای تازه یکی از الگوهای غذایی مورد دقت برای کنترل بیماری کبد چرب، رژیم گیاهخواری است که ادعا میشود با حذف یا محدود کردن محصولات حیوانی، تاثیرات قابل توجهی بر سلامت متابولیک، افت وزن و التهاب دارد. اما آیا این رژیم برای افراد مبتلا به این بیماری مناسب است؟ در مقالهای انتشار شده در مجله نوترینت در سال ۲۰۲۴ به بازدید دقیق این نوشته پرداخته است.
مزایای بالقوه رژیم گیاهخواری برای مبتلایان به کبد چرب
مطالعات متعدد نشان داده اند، افراد گیاهخوار طبق معمولً وزن بدن، BMI و درصد چربی پایینتری نسبت به گوشتخواران دارند و افت وزن از طریق رژیم گیاهخواری میتواند مستقیماً به بهبود حالت کبد چرب منجر شود.
در رژیم گیاهخواری به مقدار بسیاری فیبرهای غذایی، ویتامینها، پلی فنولها و ترکیبات آنتی اکسیدانی دریافت میشود. فیبرها میتوانند از طریق افت جذب چربی و بهبود حساسیت به انسولین سطح چربی در کبد را افت دهند و آنتی اکسیدانها در افت التهاب مزمن نقش کلیدی دارند.
این رژیم تاثییر مثبت بر میکروبیوم روده دارد و افزایش مصرف فیبر در رژیم گیاهخواری جهت افزایش تنوع سلامت فلور میکروبی روده شده و سلامت روده میتواند اثرات مثبتی بر کبد داشته باشد.
رژیمهای گیاهخواری جهت افت کلسترول بد خون LDL، تری گلیسیرید و سختی خون سیستولیک خواهد شد که این عوامل در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و کبد چرب نقش حیاتی دارند.
محدودیتها و چالشهای رژیم گیاهخواری در بیماران کبد چرب
افتریز مغذیهای حیاتی در رژیمهای گیاهخواری امکان پذیر علتکاهش دریافت ویتامین ب ۱۲، آهن روی، کلسیم و امگا ۳ شود. این کمبودها میتوانند به خستگی، کم خونی، اختلال کارکرد ایمنی و حتی در طویل زمان تبدیل صدمه کبدی شوند که مکمل پشتیبانی و غنی سازی غذایی برای پیشگیری از این مشکلات الزامی است.
رژیمهای گیاهخواری اگر مبتنی بر غذاهای فرآوری شده گیاهی همانند فست فودهای گیاهی، گوشتهای گیاهی با چربی اشباع بالا یا بین قولهای قندی باشد، میتواند تاثیرات معکوس داشته و جهت افزایش دریافت قند و چربیهای ناسالم و تشدید این بیماری شود.
اگر منبع های پروتئین گیاهی، تنوع و کیفیت بالایی نداشته باشند، برای مثال فقط بر پایه حبوبات باشند، گمان دریافت ناکافی آمینواسیدهای الزامی وجود دارد. پروتئین ناکامل میتواند در افراد مبتلا به این بیماری که نیاز به محافظت از بافتهای عضلانی دارند خطراتی به همراه داشته باشد.
در کل، رژیمهای گیاهخواری اگر با اصول علمی و در نظر گرفتن نیازهای تغذیهای بیمار زیر نظر متخصص تغذیه طراحی شوند، میتوانند ابزار موثری در مدیریت این بیماری باشند. این رژیمها با افت التهاب، بهبود وزن و اصلاح پارامترهای متابولیک، مسیر پیشرفت بیماری را کند یا حتی متوقف میکنند. اما ملزوم است که برنامه غذایی شامل منبع های غنی از ویتامین ب ۱۲، آهن، روی، امگا ۳ و پروتئین کامل باشد یا در صورت نیاز مکمل پشتیبانی انجام و بیماران از مصرف چربی و قندهای ساده پرهیز کنند.
منبع: خبر آنلاین
دسته بندی مطالب
کسب وکار
[ad_2]