به گزارش راسخ
کد خبر: ۲۸۲۹۹۶
تاریخ انتشار کردن: پنجشنبه ۰۸ خرداد ۱۴۰۴ – ۱۲:۵۶
به گزارش بهداشت نیوز، حتما شما هم از قدیمیها شنیدهاید که خوردن همزمان خربزه و عسل زیاد خطرناک است و میتواند شکم را سفت و همانند سنگ کند و حتی خطر مرگ را به جستوجو دارد. خوراکیهای فرد دیگر هم می باشند که از کودکی به ما هشدار دادهاند که هیچ زمان اینها را با هم نخورید. همانند ماهی و ماست یا دوغ، شیر و گوشت، ماست و ترشی و … . اما آیا این نوشته پایه علمی دارد یا تنها یک باور عامیانه است که سینه به سینه به ما رسیده است؟ آیا طب ایرانی، این موارد را تایید میکند؟
طبابت ۵۰ ساله من میگوید نه
حقیقت این است که در طب سنتی، هر ماده غذایی دارای یک «مزاج» است و ترکیب مواد غذایی با مزاجهای متضاد به علت تضاد طبع، شدت هضم متفاوت یا تشکیل سوءمزاج، زیان اور شناخته شده است. برای مثال مزاج خربزه سرد وتر است. در حالی که عسل دارای مزاج گرم و خشک است و حرف های میشود که ترکیب این دو میتواند علتعلتایجاد مواد سفت و غیرقابل هضم در معده و درنتیجه دلدرد، نفخ و اختلال در هضم شود.
در برخی از منبع های طب سنتی آمده که «خوردن خربزه با عسل میتواند علتایجاد قولنج، دلدرد شدید یا حتی تشنج شود.» بعضی اوقات این باورها به طور اغراقشده در فرهنگ عامه به «مرگ» تعبیر شدهاند. وگرنه از نگاه طب رایج، خوردن این مواد خوراکی با هم نمیتواند علتمرگ یک فرد شود.
به حرف های پزشکان، مشکلات ناشی از مصرف همزمان دو خوراکی همانند خربزه و عسل میتواند برای افراد دارای آلرژی یا مبتلا به بیماریهای گوارشی پیش بیاید. برای مثال مصرف همزمان آنها امکان پذیر علتواکنش های آلرژیک، نفخ یا هضم دیرهنگام شود و این بستگی به شرایط جسمی و سن و سال فرد هم دارد.
دکتر ایرج خسرونیا، متخصص داخلی و فوق تخصص بیماریهای گوارش در این عرصه میگوید: علم پزشکی این چنین ترکیبی (خوردن خربزه و عسل با هم) را خطرناک یا مرگآور نمیداند و هیچ مدرک علمی یا مطالعه آزمایشگاهیِ معتبری وجود ندارد که نشان دهد خوردن خربزه و عسل با هم علتمرگ میشود. مطابق توانایی ۵۰ سال طبابت و این چنین مطابق توانایی شخصیام میگویم که این چنین چیزی صحت ندارد.
به حرف های دکتر خسرونیا، موارد دیگر همانند گوشت و شیر و ماهی و ماست و … هم همین طور است. در کتابها، متون و مقالات چیزی راجع به این نوشته نوشته نشده است. امکان پذیر فردی آلرژی داشته باشند و ترکیب این مواد علتتشدید آلرژی در او شود. یا برای مثال اگر فردی مبتلا به بیماریهای گوارشی است، امکانش هست که با خوردن برخی خوراکیها اذیت شود. اما این که مصرف ترکیبی این خوراکیها میتواند خطرناک و حتی کشنده باشد، خیر این طور نیست.
ترکیبات خطرناک از نگاه طب سنتی
زیاد از خوراکیها یا مواد غذایی می باشند که مطابق باور قدیمیها و مطابق رویکرد طب سنتی، مصرف همزمان آنها با هم میتواند برای سلامت زیان اور باشد.
ماهی و ماست یا دوغ: هر دو طبع سرد دارند و امکان پذیر جهت سردی مزاج، فلج موقتی یا بثورات پوستی شوند. این باور به خصوص درمورد کودک یا افراد با مزاج سرد جدیتر گرفته میشود.
ماست و ترشی: در طب سنتی، مصرف همزمان ماست و ترشیجات به شدت نهی شده است. چون هردو طبع سرد دارند و ترکیبشان علتسردی زیاد معده، ضعف هضم، نفخ و تشکیل اخلاط زیان اور میشود. از نظر طب سنتی این چنین مصرف مکرر این ترکیب میتواند علتابراز لکهای پوستی، پیسی یا برص و تحول رنگ چهره شود.
گوشت و ماست: طب سنتی میگوید ماست طبع سرد دارد و گوشت قرمز طبع گرم و این تضاد امکان پذیر علتضعف در هضم، نفخ یا سردی مزاج شود و مخصوصاً برای معدههای ضعیف پیشنهاد نمیشود.
شیر و ترشیجات: ترکیب شیر با مواد ترش و اسیدی همانند خیارشور، سرکه، لیمو و دیگر ترشیها علتبریدن شیر در معده و ابراز سوءهاضمه یا دلپیچه میشود.
این سخنها پایه علمی ندارد
یکی از مواردی که همیشه از کودکی میترسیدیم دچار آن شویم و بزرگترها مدام ما را از آن بر حذر میداشتند، لک و پیس ناشی از خوردن همزمانِ ماست و ترشی می بود. موضوعی که طب رایج یا پزشکی مدرن، آن را رد میکند. دکتر محمدجواد نخعی، متخصص پوست و مو و زیبایی و استاد دانشگاه درمورد این ادعا که ترکیبی همانند ماست و ترشی علتابراز لکه، کک و مک، پیس یا بثورات پوستی میشود، میگوید: «این سخن اصلا پایه علمی ندارد و در هیچ مطالعهای مورد او گفت و گو قرار نگرفته و مصرف همزمان ماست و ترشی یا شیر و ترشیجات و … هیچ آسیبی به پوست نمیرساند و علتابراز لکههای پوستی و … نمیشود.»
این سخن، خرافه نیست
متخصصان طب سنتی اما اعتقاد دارند که مصرف همزمان برخی خوراکیها که طبع متغیری دارند، میتواند روی سلامت فرد تاثییر بگذارد و حتی بیماریزا باشد. دکتر روشنک مکبرنژاد، دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی و رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران در این عرصه میگوید: از دیدگاه طب سنتی، برخی غذاها با یکدیگر ناسازگارند و نباید با هم یا در فاصله وقتی مختصر مصرف شوند. یک علتش این است که هضم این دو ماده غذایی با هم متفاوت است و یکسان نیست و علتمیشود که سپس از خوردن غذا، آن اخلاط یا موادی که در بدن تشکیل خواهد شد، مواد مناسبی نباشند. این چنین مصرف دو ماده غذایی که از نظر سردی و گرمی با هم سازگاری ندارند (برای مثال یک ماده غذایی زیاد سرد است و فرد دیگر زیاد گرم)، میتوانند در بدن عارضه تشکیل کنند.
این متخصص طب سنتی ایرانی ادامه میدهد: یقیناً باید دقت داشت که این اثرات و عوارض در همه افراد اتفاق نمیافتد و فقط در برخیها رخ میدهد. ولی درکل، این نوشته از دیدگاه طب سنتی حقیقت دارد و فقط باور عمومی نیست. برخی غذاها واقعاً با هم سازگار نیستند. برای مثال، حرف های میشود بهتر است عسل و خربزه بهصورت همزمان مصرف نشوند. امکان پذیر همین عسل و خربزه هم در برخی افراد مشکلی تشکیل نکند، اما چون نحوه هضم این دو ماده متفاوت است، بهتر است با هم خورده نشوند.
به حرف های دکتر مکبرنژاد، خوردن عسل و خربزه کُشنده نیست اما تحقیقی هم در این رابطه انجام نشده و برای این که بتوانیم به جواب دقیق برسیم، ملزوم است تحقیقات علمی – حتی در سطح آزمایشهای حیوانی – انجام شود. تا الان نه تحقیق جامعی در این عرصه صورت گرفته و نه گزارشی از مرگ ناشی از این چنین ترکیبهایی به ثبت رسیده است.
رئیس انجمن علمی طب سنتی ایران در رابطه اثرات مصرف همزمان ماست و ترشی روی پوست صورت هم میگوید: این دو ماده غذایی به علت طبع سردی که هردو دارند، نباید با هم مصرف شوند و این باور که میگوید مصرف همزمان آنها امکان پذیر علتایجاد لک و پیس یا برص در پوست شود، بین مردم وجود دارد ولی از نگاه طب سنتی، مصرف مکرر ماست و ترشی با هم، امکان پذیر برای برخی افراد بیماریزا باشد و مشکلات پوستی هم تشکیل کند. هرچند این عوارض لزوما فقط لکههای پوستی نیست.
منبع: همشهری آنلاین
دسته بندی مطالب
کسب وکار
ممکن است بپسندید
-
ملاقات عمومی در این بیمارستانها لغو شد +نام بیمارستانها_راسخ
-
شوکه شدن دانشمندان از بسیاری این مواد در بطری های ماءالشعیر، لیموناد و نوشابهها_راسخ
-
بیماران خاص دلواپس نباشند | بهداشت نیوز_راسخ
-
میوهای مغذی که به افت علائم آرتروز پشتیبانی میکند_راسخ
-
مصرف بیرویه غذاهای تند به سلامت دستگاه گوارش سودمند است؟_راسخ