به گزارش راسخ
کد خبر: ۲۸۲۸۷۰
تاریخ انتشار کردن: یکشنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۴ – ۱۸:۰۳
به گزارش بهداشت نیوز، سختی خون بالا به گفتن سختی خون سیستولیک (SPB) ≥۱۴۰ میلیمتر جیوه یا سختی خون دیاستولیک (DPB) ≥۹۰ میلیمتر جیوه تعریف میشود و کنترل آن برای جلوگیری از عوارض در طول عمر بیمار و حوادث حاد قلبی عروقی مهم است؛ چرا که به گفتن با اهمیت ترین علت مهم مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای قلبی عروقی شناخته میشود.
عوامل بسیاری در افزایش سختی خون مرتبط با سن نقش دارد. با این حال، به نظر میرسد عوامل مهم، عوامل خطر رفتاری مرتبط با سبک زندگی همانند رژیم غذایی نامناسب، اضافه وزن و چاقی، مصرف الکل، مصرف دخانیات و نداشتن فعالیت است.
گزارش جهانی سازمان بهداشت جهانی در رابطه سختی خون بالا در سال ۲۰۲۳ میلادی تخمین زده است که تعداد بزرگسالان مبتلا به سختی خون بالا در طول سه دهه قبل، به طور تقریبی دو برابر شده است، از ۶۵۰ میلیون نفر در سال ۱۹۹۰ به ۱.۳ میلیارد بزرگسال تا سال ۲۰۱۹. تأثیر روال رو به افزایش سختی خون بالا بر سلامت، به ۱۰.۸ میلیون مرگ قابل اجتناب سالانه و ۲۳۵ میلیون سال از دست دادن یا زندگی با معلولیت منجر شده است.
در سطح جهانی نیز به طور تقریبی از هر سه بزرگسال، یک نفر مبتلا به سختی خون بالا است و شیوع آن در مردان مقداری زیاد تر از زنان زیر ۵۰ سال است. در سنین بالای ۵۰ سال، شیوع به طور تقریبی ۴۹درصد یا از هر دو نفر، یک نفر است و به طور نسبی شیوع برابری در بین مردان و زنان دارد.
در مدیریت و پیشگیری از سختی خون بالا اصلاح الگوی تغذیه ای به گفتن استراتژیهای غیر دارویی مؤثر در نظر گرفته میشود. به این علت دقت به نکات زیر حائز اهمیت است:
کنترل نمک و سدیم در برنامه غذایی
از همان ابتدای کودکی باید ذائقه را به غذاهای کم نمک عادت داد.
بیشترین مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم، معادل یک قاشق چای خوری است. اما پیشنهاد می شود بیشترین مقدار نمک مصرفی فرد مبتلا به فشارخون بالا، دو تا سه گرم در روز باشد.
به مقدار سدیم درج شده بر روی برچسب های بسته های مواد غذایی دقت شود.
در بین وعده ها به جای مصرف چیپس و پفک، چوب شور و دیگر تنقلات پرنمک، از انواع بو نداده و خام مغزها همانند بادام، پسته، فندق و گردو، این چنین ماست کم چرب و ذرت بدون نمک منفعت گیری شود.
منفعت گیری از سبزی هایی همانند کاهو و جعفری و انواع سبزی دارای منیزیم پیشنهاد می شود، اما برخی سبزی ها همانند چغندر، هویج، کلم پیچ، اسفناج، کرفس، شلغم و انواع کلم ها سدیم بالایی دارد و بهتر است مصرف آنها محدود شود.
از مصرف نمک سر سفره پرهیز شده و به جای آن از چاشنی هایی همانند سبزی های معطر تازه یا خشک همانند نعناع، مرزه، ترخون و ریحان یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا و افت مصرف نمک منفعت گیری شود.
کنترل چربی مصرفی
افت مصرف روغن ها و جانشین کردن روغن های گیاهی مایع همانند روغن زیتون، روغن کنجد یا کلزا با روغن هایی با منبع حیوانی همانند پیه، دنبه و کره.
مصرف مواد غذایی حاوی اسید چرب اشباع و کلسترول همانند گوشت قرمز، لبنیات پر چرب و زرده تخم مرغ را در برنامه غذایی روزانه افت داده و گوشت ماهی، مرغ و سویا جانشین شود.
پوست مرغ حاوی مقدار بسیاری چربی است و باید قبل از طبخ، پوست مرغ به طور کامل جدا شود.
با مراعات مقادیر چربی مصرفی، روزانه می توان یک قاشق سوپخوری روغن زیتون همراه غذا یا سالاد منفعت گیری کرد.
مصرف منبع های کافی فیبر، پتاسیم و کلسیم
در برنامه غذایی روزانه از میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات کامل منفعت گیری شود. زردآلو، گوجه فرنگی، هندوانه، موز، سیب زمینی، آب پرتقال و گریپ فروت منبع های خوبی از پتاسیم محسوب می شود.
دقت شود در صورتی که بیمار داروی اسپیرونولا کتون(احتباس کننده پتاسیم ) مصرف می کند باید در مصرف میوه و سبزی ها احتیاط شود.
مصرف روزانه ۳- ۲ واحد از گروه شیر و لبنیات پیشنهاد می شود.
اصلاح سبک زندگی
چاقی و اضافه وزن عاملی بر افزایش سختی خون است. چون افزایش وزن، جهت افزایش کار قلب می شود، در نتیجه افت وزن در کنترل سختی خون موثر است.
پرهیز از مصرف دخانیات، چون علتافزایش ضربان قلب، خطر ابتلا به سختی خون بالا، گرفتگی عروق و در نهایت تشکیل دعوا قلبی و سکته می شود.
اعتدال در مصرف نوشیدنی های کافئین دار همانند چای و قهوه مراعات شود.
انجام ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هفته پیشنهاد می شود.
«سیده سعیده شاه امیریان»، مسوول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان کازرون
دسته بندی مطالب
کسب وکار
ممکن است بپسندید
-
ملاقات عمومی در این بیمارستانها لغو شد +نام بیمارستانها_راسخ
-
شوکه شدن دانشمندان از بسیاری این مواد در بطری های ماءالشعیر، لیموناد و نوشابهها_راسخ
-
بیماران خاص دلواپس نباشند | بهداشت نیوز_راسخ
-
میوهای مغذی که به افت علائم آرتروز پشتیبانی میکند_راسخ
-
مصرف بیرویه غذاهای تند به سلامت دستگاه گوارش سودمند است؟_راسخ