به گزارش راسخ
کد خبر: ۲۸۱۵۰۵
تاریخ انتشار کردن: یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ – ۱۷:۲۳
به گزارش بهداشت نیوز، تلسکوپ کیهانشناسی آتاکاما (ACT) با اراعه تصاویر جدیدی از قدیمیترین نور کیهان، معروف به تابش بعدعرصه کیهانی، دریچهای نو به تاریخ اولیه هستی گشوده است. این تصاویر که با ترکیب دادههای تازه ACT و اطلاعات قدیمیتر ماهواره پلانک به دست آمدهاند، جزئیات بیسابقهای از کیهان تنها ۳۸۰,۰۰۰ سال بعد از مهبانگ اراعه خواهند داد. این گزارش به بازدید ویژگیهای این اکتشاف و اهمیت آن در فهمیدن شکلگیری ستارگان و کهکشانها میپردازد.
دادههای بهدستآمده از تلسکوپ ACT، که در ۱۱ آوریل ۲۰۲۵ انتشار شد، امکان مشاهده کیهان در دوران نوزادیاش را فراهم کرده است. به حرف های سیگورد کرکوولد نس، پژوهشگر کیهانشناسی دانشگاه اسلو و از اعضای پروژه ACT، این تصاویر با ترکیب دقت، حساسیت و اطلاعات رنگی، دقیقترین تصاویر از تابش بعدعرصه کیهانی تا به امروز می باشند.
این نور، که از بیشتر از ۱۳ میلیارد سال پیش به ما رسیده، در پشت همه ستارگان و کهکشانها قرار دارد و به علت طول موج بلندتر از محدوده دید انسانی، به شکل مهای درخشان در دادههای تلسکوپ ظاهر میشود.
تصاویر ACT با رزولوشن پنج برابر بالاتر از دادههای ماهواره پلانک (۲۰۰۹) اراعه شدهاند و اطلاعات جدیدی درمورد قطبش (پولاریزاسیون) نور اولیه کیهان اراعه خواهند داد. قطبش، که نشاندهنده جهت و شدت حرکت نور است، سرنخهایی از چگونگی حرکت گازها در کیهان اولیه فراهم میکند؛ گامی که به راه اندازی ستارگان و کهکشانها منجر شد. نس پافشاری میکند که اگرچه قطبش ابتدا در سال ۲۰۰۲ توسط تلسکوپ DASI اندازهگیری شد، اما دادههای آن به علت ضعف سیگنال تقریباً غیرقابل منفعت گیری بودند. اندازهگیری تازه ACT دقیقترین دادههای قطبش تا به امروز است.
در اغاز، کیهان چنان داغ می بود که نور نمیتوانست آزادانه حرکت کند. بعد از ۳۸۰,۰۰۰ سال، با افت دما، نور توانست انتشار شود و این همان نوری است که ACT اکنون با جزئیات ثبت کرده است. تصاویر تازه تفاوتهای کوچک در چگالی و حرکت گازهای اولیه، عمدتاً هیدروژن و هلیوم، را نشان خواهند داد. این مناطق متراکمتر، همانند قلههایی در دریای گازی، تحت تأثیر گرانش به هم پیوستند و ستارگان و کهکشانها را شکل دادند. جو دانکلی، استاد دانشگاه پرینستون و تحلیلگر ارشد پروژه ACT، میگوید: «با نگاه به آن دوران سادهتر، میتوانیم داستان چگونگی تکامل کیهان به دنیای پیچیده امروزی را بازسازی کنیم.»
تصاویر تازه تلسکوپ آتاکاما فهمیدن ما از تولد کیهان را عمیقتر کرده و با اراعه جزئیات بیسابقه از تابش بعدعرصه کیهانی، چگونگی شکلگیری ساختارهای اولیه هستی را روشن میکند. این پیشرفت، که با فناوری پیشرفته و دقت بالا به دست آمده، نهتنها دستاوردی برای کیهانشناسی است، بلکه الهامبخشی برای تحقیقات آینده در مسیر کشف اسرار کیهان محسوب میشود. با ادامه تحلیل این دادهها، دانشمندان امیدوارند داستان تکامل کیهان را با وضوح بیشتری روایت کنند.
منبع:
خبرآنلاین
sciencenorway
دسته بندی مطالب
کسب وکار