به گزارش راسخ
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، رهبر انقلاب در مطلب نوروزی، با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۳ به «جهش تشکیل با شراکت مردم»، حوادث سال قبل را با وجود کوششهای دولت، مردم و قسمت خصوصی مانع از تحقق کامل این شعار خواندند و افزودند: به این علت امسال شعار و قضیه مهم هم چنان اقتصادی و ناظر به قضیه اندوختهگذاری است چرا که جهش تشکیل و رفع کردن مشکلات معیشتی در گرو تحقق «اندوختهگذاری در تشکیل» است.
جهانبخش سنجابی شیرازی دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در او گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با اشاره به مقدار تحقق شعار سال قبل یعنی جهش تشکیل و شراکت مردم او گفت: ابتدا باید بگویم که برسی دقیق این نوشته الزام دادهها و اطلاعاتی است که قسمت بسیاری از آن بعد از آخر سال و با گذشت چند ماه از سال آینده انتشار خواهد شد. به این علت، برسی مبتنی بر دادههای دقیق و قابل استناد به گمان زیادً تا خرداد ماه سال آینده مقدور خواهد می بود. اما اکنون، میتوانیم بر پایه روندها و الزامات این سیاست، یک برسی کلی اراعه دهیم.
سنجابی با اشاره به سه شاخص برای مقدار تحقق شعار سال او گفت: برای تحقق شعار حمایتاز تشکیل، باید سه حقیقت ملموس و قابل اندازهگیری اتفاق بیفتد:
۱. جهش در تشکیل: یعنی افزایش تشکیل به طور معنادار و فراتر از انتظار نسبت به سالهای قبل.
۲. شراکت مردم در تشکیل: یعنی سهم مردم در تشکیل افزایش یابد و این افزایش به طور معناداری نسبت به سالهای قبل قابل مشاهده باشد.
۳. تحول در الگوهای تشکیل: یعنی تشکیل بر پایه مولفههای شراکت مردمی، تفاوت معناداری با الگوهای تشکیل سالهای قبل داشته باشد.
او گفت: اگرچه برخی آمارهای مثبت همانند افت تورم، افزایش صادرات (هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزشی) و افت واردات را ناظر بودهایم، اما این آمارها به تنهایی نمی توانند نشاندهنده جهش در تشکیل باشند. برای مثال، افزایش صادرات امکان پذیر ناشی از تحول الگوهای صادراتی باشد و لزوماً به معنی افزایش تشکیل داخلی نیست. از نظر دیگر، افت واردات میتواند دو تفسیر داشته باشد: یا به خودکفایی در تشکیل مواد اولیه رسیدهایم، یا با افت تشکیل روبه رو شدهایم. تا وقتی که آمار دقیق واردات و تشکیل انتشار نشود، نمیتوانیم قضاوت دقیقی داشته باشیم.
سنجابی با اشاره به علت مهم عدم تحقق کامل شعار سال او گفت: علت مهم این است که برای تحقق جهش تشکیل، نیاز به سیاستها، راهبردها و عمل های مشخصی می بود که متأسفانه به طور کامل اجرایی نشدند. برای مثال، سیاستهای حمایتاز تشکیل ملی و مردمپایه، که باید موثر و هوشمندانه در حوزههای مزیت رقابتی اجرا میشدند، به درستی پیادهسازی نشدند. این چنین، تشکیل زنجیرههای قیمت مدام به تولیدات مردممحور، که میتوانست به افزایش شراکت مردم و خلق قیمت افزوده پشتیبانی کند، در دستور کار دولت قرار نگرفت.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به اقداماتی که در عرصه تامین مالی و تسهیلات برای تولیدکنندگان انجام شده است، او گفت: متأسفانه در این حوزه نیز عمل های معناداری مشاهده نشده است. با دقت به آمارهای بانک مرکزی و حالت اعتباردهی بانکها، به نظر نمیرسد که تسهیلات قابل توجهی به قسمت تشکیل تعلق یافته باشد. این نوشته یکی از مانع ها مهم برای افزایش شراکت مردم در تشکیل است.
او گفت: در این عرصه نیز پیشرفت چشمگیری مشاهده نشده است. اگرچه قیمت کالاهای صادراتی نسبت به سال قبل بهبود یافته، اما این بهبود به حدی نبوده که نشاندهنده جهش در کیفیت تشکیل باشد. این چنین، عمل های مؤثری برای مقابله با قاچاق کالا و بهبود شبکه توزیع کالاهای تشکیل داخلی انجام نشده است.
الزامات تحقق شعار سال چیست؟
سنجابی با اشاره به اقداماتی که برای تحقق شعار سال ملزوم است تا در دستور کار قرار گیرند او گفت: سیاست های حمایتی موثر، تسهیل گری مالی، بهبود قوانین کسب و کار و … اقداماتی می باشند که برای تحقق این مهم باید انجام شوند. این عمل های شامل:
۱. سیاستهای حمایتی موثر: دولت باید سیاستهای حمایتی هوشمندانهای را برای تولیدات مردممحور و قسمتهای دارای مزیت رقابتی طراحی کند.
۲. تسهیلات مالی: افزایش دسترسی تولیدکنندگان به منبع های مالی و تسهیلات بانکی.
۳. بهبود قوانین کار و تامین اجتماعی: بهروزرسانی قوانین کار و تامین اجتماعی برای افت هزینههای تشکیل و حمایتاز تولیدکنندگان.
۴. تحکیم فرهنگ مصرف کالای داخلی: اجرای برنامههای فرهنگی و تبلیغاتی برای ترویج مصرف کالاهای داخلی.
۵. دیپلماسی اقتصادی: ادامه و تحکیم سیاستهای دیپلماسی اقتصادی برای افزایش صادرات و بهبود روابط تجاری با کشورهای همسایه و شرکای بینالمللی.
وی در آخر خاطر نشان کرد: امیدوارم که در سال ۱۴۰۴ نیز دستگاههای نظارتی، دولت و مجلس با همکاری مردم، قدمهای مؤثری برای تحقق شعار اندوخته گذاری برای تشکیل بردارند. تحقق شعار سال نیازمند زمان، برنامهریزی دقیق و اجرای سیاستهای کارآمد است. امیدوارم که با همکاری همهجانبه، ناظر پیشرفتهای دیدنی در این حوزه باشیم.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
کسب وکار