به گزارش راسخ
کد خبر: ۲۷۹۸۱۹
تاریخ انتشار کردن: سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ – ۱۴:۱۲
به گزارش بهداشت نیوز برای پی بردن به این نوشته و این که آیا راهکارهای طبیعیتر و سالمتری به جای مصرف دارو از جمله راهکارهای ورزشی و تنفسی و غذایی در جهت رفع کردن اضطراب و استرس و برقراری اسایش وجود دارد یا خیر، با دکتر علیرضا یارقلی، متخصص طب ایرانی او گفت و گویی انجام دادهایم که در پی به با اهمیت ترین نکات آن اشاره میکنیم.
نظر طب ایرانی درمورد داروهای اعصاب و روان
یارقلی درمورد دیدگاه طب ایرانی راجع به مصرف داروهای اعصاب و روان، میگوید: مشکلی با داروهای شیمیایی یا گیاهی مغز و اعصاب نداریم مشکل از مصرف بیشتر از حد این داروها ناشی میشود. اما این که یک دارویی را منفعت گیری کنیم که عوارض آن بیشتر از سودش است، باید مصرف آن را قطع کنیم. در برخی از موارد ما تا این مدت علت مهم ناراحتی و استرس و اضطراب خود را بر طرف نکرده به مصرف بیشتر از حد دارو برای اسایش اعصاب و روان روی میآوریم. در کلمه در طب ایرانی به این علت مهم جهت مقدم میگوئیم.
دکتر یارقلی در ادامه با ذکر مثالی توضیح میدهد: به گفتن مثال فردی چک دارد و چک وی برگشت خورده و پول هم ندارد. همزمان صاحب خانه هم آمده و به او میگوید خانه من را تخلیه کنید. او به این علت استرس و اضطراب دارد. اما آیا این فرد با خوردن دارو خوب میشود؟ یا این که با خوردن دارو توانمندی تسلط بر خود در وی تشکیل میشود؟ به نظر میرسد تا روزی که وی مشکل خود را حل نکرده باشد، با دارو نتواند استرس و اضطراب را در خود افت دهد. در این چنین وضعیتی و بدون رفع کردن علت مهم دارو از هیچ قیمت درمانی برخوردار نخواهد می بود. اما این به معنی آن نیست که فردی که در این حالت قرار دارد نباید دارو بخورد. چرا که اگر دارو را نخورد آنقدر اضطراب بر وی مستولی خواهد شد که قادر به تصمیم گیری درست نخواهد می بود. این داروها میتوانند هم گیاهی و هم شیمیایی باشند. فرقی نمیکند همه آنها عارضه دارند.
دارو در طب ایرانی
این متخصص به تعریف دارو اشاره میکند و میگوید: دارو در طب ایرانی به گفتن مادهای که بدن را تحول میدهد تعریف شده. داروها در طب ایرانی به درجه ۱، ۲، ۳ و ۴ رده بندی شدهاند. داروهای درجه ۴ نیز در رده داروهای امن قرار میگیرند همانند داروهای شیمی درمانی که در طب ایرانی هم مصرف آنها برای بیماران سرطانی پیشنهاد میشود. در طب ایرانی طبق معمول پیشنهاد به مصرف داروهای درجه ۱ و ۲ میشود که سمیت و عوارض بسیاری نداشته باشند. زمان پیشنهاد عمومی، مصرف داروهای درجه ۱ و ۲ را پیشنهاد میکنیم.
نقش تنفس
دکتر یارقلی با گفتن این که میتوان به جای مصرف بیشتر از اندازه از داورهای آرامقسمت اعصاب و روان راهکارهای طبیعی را به منظور رسیدن به اسایش نیز امتحان کرد، میگوید: اگر بخواهیم پیشنهادهای عمومی در عرصه جانشینهای طبیعی داروهای اعصاب و روان داشته باشیم. تنفسهای آرامبخش یکی از با اهمیت ترین عوامل افت استرس و اضطراب می باشند. انواع تنفس همانند ۳-۶-۳ و ۲-۵-۲ داریم. طبق معمول تنفس ۴-۸-۴ یا ۳-۶-۳ را برای اسایش پیشنهاد میکنیم. تنفسهای یک درمیان یعنی تنفسهایی که یکبار از سمت راست بینی نفس میکشیم و از سمت چپ خارج میکنیم و یک باز هم از سمت راست نفس میکشیم و از سمت چپ خارج میکنیم، نیز میتوانند به طور اختصاصی به تشکیل اسایش در ما پشتیبانی کنند.
رسیدن به اسایش با ورزش
او سپس به ورزشها و روشهای جسمانی برای دستیابی به اسایش اشاره میکند و میگوید: انواع راه حلهای آزادسازی بدن یا به کلمه راه حلهایی که بدن را در انقباض میگذاریم و سپس آن را شل میکنیم نیز در تشکیل اسایش موثر می باشند. اصطلاحا به این کار آرام سازی یا ریلکسیشن حرف های میشود. برخی از ورزشها همانند یوگا و ایروبیک نیز میتوانند پشتیبانی کنند. ماساژ درمانی نیز شیوه موثری در درمان ما اضطراب و استرس است.
این مخصص در ادامه به اهمیت خواب و ساعتهای خوابیدن و بیدار شدن در دستیابی به اسایش میپردازد و میگوید: سریع خوابیدن در شب و بیدار شدن در ساعاتی سریعتر از ۴ یا ۵ صبح میتواند ما را آرام کند. دیدن دوستان و آشنایان و وجود در جمعهای خانوادگی میتواند ما را آرام کند، برخی از اضطرابها صرف وجود در جمع افت اشکار میکند.
نقش غذا در اسایش
دکتر یارقلی تغذیه را نیز از موثرترین عوامل در تشکیل اسایش میداند و میگوید: غذاهایی که به اعتدال نزدیکترند اسایش ما را زیاد تر میکنند. بر عکس غذاهای پر ادویه، چرب و شور استرس و اضطراب ما را افزایش خواهند داد. در غذاها آبگوشت، خورش خلال بادام و قیمه نثار زیاد ما را آرام میکنند. زیاد از حلواها و رنگینکها آرام قسمت می باشند. در دمنوشها نیز دمنوش به لیمو (بادرنجبویه یا ورون) از همه بی عارضهتر است در نتیجه مصرف آن برای اسایش پیشنهاد میشود. دمنوشهای آرام قسمت فرد دیگر نظیر اسطخودوس و گل گاو زبان و سنبل تیو در فرهنگ ما وجود داشتهاند. یقیناً گل گاو زبان امکان دارد در برخی اوقات سختی خون ما را بالا ببرد، در نتیجه پیشنهاد میشود افراد دچار بیماری سختی خون از گل گاو زبان زیاد منفعت گیری نکنند.
بو و عطر هم مهم می باشند
این متخصص به نقش بو در تشکیل اسایش اشاره میکند و میگوید: برخی از بوها میتوانند آرام قسمت باشند. بوی خیار، بوی سیب، بوی به تازه، بوی پرتقال و نارنگی در تشکیل اسایش موثر می باشند. سریع الاثرترین داروها آنهایی می باشند که از طریق حس بویایی داخل بدن ما خواهد شد. دمنوشها زیاد تر ۳۰ دقیقه طول میکشند تا تاثییر کنند اما به گفتن مثال بوییدن خیار همان لحظه شما را سر حال میکند.
عطرها نیز از نظر دکتر یارقلی دور نمیماند و وی درمورد تاثییر عطرها در تشکیل اسایش این این چنین توضیح میدهد: عطرهای گرم و تر به فرد اسایش خواهند داد، نباید از عطرهای سرد برای تشکیل اسایش منفعت گیری کرد. یقیناً در برخی از اوقات که فرد در فصل تابستان و اوج گرما عصبانی میشود، عطر سرد وی آرام میکند. عطر باید ما را به اعتدال نزدیکتر کند.
منبع: همشهری
دسته بندی مطالب
کسب وکار