به گزارش راسخ
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجتاله صیدی، امروز، یکشنبه، ۵ اسفند، در همایش چشم انداز اقتصاد ایران ۱۴۰۴ خبرداد: ما همیشه در اقتصاد در جاده مهآلود رانندگی میکنیم و زیاد چیزها روشن و اشکار نیست. برای ترسیم چشمانداز سال آینده هم، نظرها متفاوت است. مجموعه مؤلفهها و وزن آنها محل چالش است. شکی نیست که برخی از مؤلفهها عمومیاند و اقتصاد ایران و جهان سالها است که با آنها روبه رو است. برخی موارد و مولفهها در سراسر دنیا، با درجاتی از شدت و ضعف وجود دارند، از جمله عدمقطعیتها و مسائل زیستمحیطی که در دنیا محل دقت است. یقیناً مسائلی هم خاص اقتصاد ایران است؛ همانند تحریمها و ناترازیها. به این علت طبیعی است که ما باید این مولفهها در پیش بینیها و برنامهریزیها لحاظ کنیم.
صیدی در ادامه با اشاره به موضوعات نقل در چارچوب فعالیت بازار اندوخته، اصرار کرد: برآورد بنده و همکارانم در بازار اندوخته این است که متغیرهای اقتصاد در سال ۱۴۰۴ از ارامش برخوردار خواهد می بود و تحول عمدهای را در شرایط اقتصادی پیشبینی نکردهایم. یقیناً همیشه متغیرهای غیرقابل پیش بینی وجود دارد.
صیدی در ادامه گفت: به این علت، ما باید برای این فضا برنامههای بازار اندوخته را تنظیم کنیم. یقیناً اگر اتفاق فرد دیگر افتاد و گشایش خوبی حاصل شد، با یک برنامه تازه و پیشرونده حرکت می کنیم و اگر شرایط سختتر از حالت جاری شد، باز هم معتقدیم باید فضا را مدیریت کرد و از پیچها و گردنهها عبور کرد، چون بدترین اتفاق در جا زدن، نومید شدن و کار نکردن است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در قسمت فرد دیگر از سخن بگوییدهایش با تشریح ۳ برنامه بازار اندوخته در سال آینده گفت: برای سال آینده ۳ برنامه را برای بازار اندوخته پیگیری می کنیم. اولین برنامه، افزایش کارایی بازار است. در این خصوص همه نهادهای ناظر در بازار اندوخته ماموریت دارند که به تحقق این برنامه پشتیبانی کنند.
او افزود: این روال از ۲۵ سال پیش در بازار اندوخته اغاز شده و تا به امروز ادامه داشته است؛ شفافیت هدفی است که همه ما جستوجو آن هستیم. تلاش میکنیم که شفافیت را بالا ببریم تا از حقوق سهامدار صیانت شود و سهامدار بتواند رییسک و بازده را برآورد کند.
او در ادامه گفت: در این رابطه، کارهای مختلفی را تعریف کردهایم و اقداماتی در حال پیگیری است، اما یکی از با اهمیت ترین کارها و با اهمیت ترین متغیرها او گفت و گو نظام راهبری شرکتی است. نزدیک به ۷۵۰ شرکت در بورس وجود دارند، از شرکتهای زیاد بزرگ (با قیمت چند صد همت) تا شرکتهای متوسط و کوچک، برخی از این شرکتها در اجرای نظام حاکمیت شرکتی نقصان دارند. تغییرات پی در پی مدیران و نبوده است برنامهای اشکار و عملیاتی برای مدیریت، شرکتها را آزار میدهد. حتی در شرکتهای سودآور هم گاه این ضعفها را مشاهده میکنیم. بنابر این الزام داریم راهبری شرکتی و با لیاقت سالاری را تا حد امکان و ماموریت سازمان بورس ارتقا دهیم.
صیدی خبرداد: یکی دیگر از مؤلفهها در او گفت و گو شفافیت، او گفت و گو صورتهای مالی است. به گفتن مثال صورت مالی بانکها ابهامات بیشتری دارد، بانکها باید بر روی ساختار اندوخته و بدهی خود بیشتر کار کنند. گزارشهای حسابرسی برخی بانکها نیز پر از بند مشروط است که آن را از سودمندی خارج میکند، در نتیجه روی ترقی کیفیت گزارشگری مالی باید مشخصاً کار شود، چرا که این مولفه با اهمیت ترین منبع تصمیمگیری در بازار اندوخته است. همینطور گزارشهای تفسیری که به خوبی در بورس مورد منفعت گیری قرار میگیرد، متاسفانه گاه در جاهای دیگر مورد منفعت گیری قرار نمیگیرد. به این علت اولین برنامه سازمان بورس، افزایش کارایی است تا بازار بتواند به طور طبیعی کار کند.
صیدی افزود: احترام گذاشتن به طبیعت بازار زیاد مهم است. باید به عکس العمل طبیعی بازار بها داده شود. هنگامی بازار به طور طبیعی پیش میرود، در طویل مدت همه برنده خواهند می بود. هر چند در مختصرزمان می توان بازار را دستکاری کرد و محبوب هم شد، ولی این کار در نهایت به زیان بازار همه میشود. به این علت، رساندن بازار به حالت طبیعی خود، اولین برنامه ما است که با کلمه فنی، کارایی نامیده میشود. نباید انتظار داشت هنگامی شرایط به طوری دیگر است، شاخص حرکت فرد دیگر از خود نشان دهد، وقتی که چند اتفاق می افتد که همه دلواپس کننده است، نباید انتظار داشت شاخص چند هزار واحد رشد کند، یا وقتی که همه شرایط مثبت است اگر بازار ریزشی باشد، باید شک کرد. رساندن بازار به حالت طبیعی خود یا افزایش کارایی بازار اولین ماموریت سازمان بورس است.
رئیس سازمان بورس او گفت: نوشته دوم؛ بهبود کارکرد شرکتها است که کارکرد آنها وابسته به مدیران است. اما سازمان بورس هم نظارت و الزاماتی دارد که میتواند پشتیبانی کند. نظام راهبری شرکتی و ارامش مدیریت با الزام به ضمانت به برنامهها و عمل کردن به برنامهها الزامی است. بهبود کارکرد شرکتها را باید از دو سطح شرکت و کلان بازدید کرد؛ در سطح بنگاه یا شرکت در برخی از موارد سهامدار، سهام را می خرد اما انحرافهای بسیاری در گزارشها مشاهده میشود و حتی اساسنامه شرکت مراعات نمیشود، باید با اصلاح وضع شرکت به سهامداران پشتیبانی کرد، در سطح کلان هم باید وضع را اصلاح کرد به گفتن مثال قضیه ناترازی انرژی لطماتی را داخل میکند. در تابستان، سود و زیان شرکتها به علت ناترازی انرژی تحت تأثیر قطعی برق قرار میگیرد. قیمتگذاری پالایشگاهها بعضی اوقات به هم میریزد. پالایشگاهی که میتواند با تشکیل بنزین مرغوب و فروش آن، سود خوبی ببرد، ملزم میشود که سوخت معمولی تشکیل کند و آن را با زیان بفروشد؛ همان پالایشگاهی که پیشرفته است و اصلاً برای صادرات احداث شده است. قیمتگذاری دستوری باید حتی المقدور حذف شود. یقیناً سازمان بورس تمرکز خوبی بر صنایع دارد چنانکه با برگزاری میز صنعت چالشهای کلان هر صنعت را بازدید میکند.
او با گفتن اینکه قیمتگذاری باید از طریق شرکتها انجام شود، خبرداد: برنامه سوم ما؛ گسترش و افزایش قیمت بازار است که از طریق اراعه اولیههای بیشتر و پذیرفتن بیشتر انجام میشود. امیدوارم بتوانیم در سال ۱۴۰۴ به عدد ۱۰۰۰ شرکت پذیرفته شده در بورس برسیم، تا این مدت شرکتهای بزرگی در اقتصاد ایران داریم که داخل بورس نشدهاند، این شرکتها اگر داخل بورس شوند، هم هزینه تامین مالی افت مییابد و هم شفافتر میشود و امکان گسترش بیشتری نیز اشکار میکنند.
صیدی در آخر او گفت: تعریف ابزارهای تازه و گسترش ابزارهای جاری و کاربرد آنان، به اختصاصی در بورس کالا و بورس انرژی، زیاد مهم است، امید است با همکاری بورسها، نهادهای مالی، اعم از؛ کارگزاری ها، تامین اندوختهها، سبدگردانها، شرکتهای پذیرفته شده و … بتوانیم قیمت بازار اندوخته ایران را به تشکیل ناخالص داخلیمان نزدیک کنیم. آرزو داریم که تشکیل ناخالص داخلی آنقدر بالا برود که بتوانیم با رقبای منطقهای شانه به شانه حرکت کنیم. امیدواریم در سال ۱۴۰۴ سال به مراتب سال بهتری را در پیش داشته باشیم.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
کسب وکار