به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنبم، بر پایه قرارداد ۱۳۵۱ هیرمند که قراردادی رسمی و مورد قبول حکومتهای زمان ایران و افغانستان بوده، طرف افغانستانی متعهد به تحویل ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب به طرف ایرانی در هر سال آبی شده است.
حقآبهای که در چند سال تازه، بهبهانههای گوناگون تخصیص داده نشده و بازدیدهای تسنیم مشخص می کند در سال آبی قبل، از مجموع ۸۲۰ میلیون مترمکعب حقآبه سالانه ایران از هیرمند، تنها نزدیک به ۷۰۰ هزار مترمکعب آب از این مسیر داخل سرزمین شده است؛ یعنی تحقق کمتر از ۰.۱ درصدی حق آبه !
در سال جاری نیز هیچ ورودی از سمت هیرمند به استان سیستانوبلوچستان نداشتهایم و با گذشت نزدیک به ۵ ماه از سال آبی جاری، دریافت حقآبه هیرمند برای ایران تقریبا صفر بوده است.
در روزهای تازه (۲۵ و ۲۶ بهمنماه) بیست و هفتمین نشست کمیساران آب هیرمند با وجود نمایندگان دو سرزمین ایران و افغانستان در شهر زابل برگزار شد.
در این نشست طرف ایرانی ضمن اراعه گزارشی درخصوص دریافت نشدن حقآبه کشورمان از رودخانه هیرمند در سالهای تازه، به مانع ها احقاق حقآبه ایران از جمله مشکلات فنی سازههای احداثی افغانستان در مسیر این رودخانه به اختصاصی اصلاح سد کمالخان که پیش از این در نشست وزرای دو سرزمین مورد توافق قرار گرفته می بود، اشاره کرده و خواهان بکارگیری همه کوششها برای از بین بردن مشکلات و فراهم حقآبه قانونی مردم گرامی سیستان شد.
در قسمت فرد دیگر از این نشست طرف افغانی با اراعه گزارشی مدعی خشکسالی شدید در آن سرزمین گردید که کارشناسان فنی کشورمان با اراعه مستندات علمی و تصاویر ماهوارهای این ادعا را به چالش کشیده و خواستار اجرای تعهدات مندرج در معاهده از طرف افغانستان شدند.
متأسفانه این نشست علیرغم پافشاری نمایندگان کشورمان بر اتخاذ تصمیمات ملزوم جهت از بین بردن مانع ها و اراعه برنامه زمانبندی رهاسازی آب برای فراهم حقآبه، همچون نشستهای چند سال تازه به علت همراهی نکردن و نبوده است اراده کافی در فرد روبه رو به نتیجه نرسید.
هیئت ایرانی ضمن اعتراض به این رویه، انتظار دارد حاکمان افغانستان پایبندی به معاهده ۱۳۵۱ هیرمند را نه در گفتار بلکه در عمل به اثبات برسانند.
بهنظر میرسد برای آخر دادن به بهانهتراشیهای پیاپی افغانستان، مسئولان ایران باید ورود جدیتری در عرصه دیپلماتیک به این نوشته داشته باشند.
انتهای مطلب/