به نقل از بهداشت نیوز می دانید قصه از کجا اغاز می بشود؟ حقیقت این است که هر غذایی که ما میخوریم، برای این که توسط سلول های بدن مان مصرف بشود، باید تبدیل به قند بشود و با اهمیت ترین ابزار بدن برای کنترل این قند، غده ای است که در مجاورت معده قرار گرفته؛ غده ای به نام لوزالمعده یا پانکراس.
این غده ترشح هورمون انسولین قند خون را پایین می آورد؛ یعنی هر زمان مغز ما توسط گیرنده های خودش فهمید افزایش مقدار قندخون بشود، فرمان ترشح انسولین را به پانکراس اظهار می کند و با ورود انسولین به خون، ظرف زمان کوتاهی قندخون ما افت می یابد و به مقدار طبیعی می رسد. دیابت دقیقا یعنی اختلال در همین چرخه طبیعی.
دیابت چند نوع است؟
سازمان جهانی بهداشت در دسته بندی این بیماری، ۳ نوع دیابت را اشکار کرده است: دیابت نوع یک، نوع دو و حاملگی.
دیابت نوع یک: مبتلایان به دیابت نوع یک، مشکل شان این است که لوزالمعده شان توانایی تشکیل انسولین را ندارد. علائم این نوع دیابت معممولا در کودکی ابراز می کند که شامل خستگی، پر ادراری، پر نوشی، گرسنگی ناگهانی، افت وزن، تشنگی زیاد، تاری دید و خستگی است.
دیابت نوع دو: علت مهم ابراز دیابت نوع دو، افت تاثییر انسولین است؛ یعنی یا انسولین کار خودش را به درستی انجام نمی دهد و یا سلول ها به انسولین، مقاوم شده اند و یا مقدار ترشح انسولین افت اشکار کرده و یا اصلا مقدار انسولین در خون طبیعی است اما مقدار قندخون افزایش بسیاری اشکار کرده است. در زیاد تر اوقات، ترکیبی از این دلایل علتایحاد دیابت نوع دو می بشود. این نوع دیابت در بین افراد چاق زیاد تر دیده می بشود و درصد شیوع آن در زنان زیاد تر از مردان است.
دیابت حاملگی: این نوع دیابت، همانطور که از اسمش پیداست، اختصاصی دوران بارداری زنان است ولی مشکل اینجاست که ۵ تا ۱۰ درصد از این زنان، سپس از زایمان شان به دیابت نوع نوع دو مبتلا می شوند. این دیابت به علت تحول شرایط طبیعی بدن در تاثییر بارداری به وجود می آید و طبق معمول سابقه خانوادگی در ابتلا به آن نقش دارد.
دیابت چه خطراتی دارد؟
اگر نتوانید دیابت خودتان را کنترل کنید، کم کم سر و کله عوارض آن یکی یکی اشکار می بشود. چشم، قلب، کلیه و انگشتان پا حساس ترین و با اهمیت ترین اعضایی از بدن می باشند که دچار عوارض دیابت می شوند. شبکیه چشم پر از مویرگ های باریک خونی است که با پیشرفت دیابت، مسدود می شوند و مویرگ های جدیدی جای آنها را می گیرد و این اتفاق آنقدر تکرار می بشود که در شبکیه چشم، جا برای سلول های بینایی تنگ می بشود و ذره ذره دید بیمار، تار و محو شده و در نهایت، بیمار نابینا می بشود.
کلیه هم همانند چشم، آرام آرام مویرگ هایش از بین می روال و کم کم کارکردش مختل می بشود. صدمه مویرگ های قلب هم عرصه سکته قلبی بیمار را فراهم می کند. عروث و اعصاب حساس انتهای اندام ها نیز به همین منوال صدمه می بینند و نوک انگشتان پا حسش را از دست می دهد و به راحتی زخمی و عفونی می بشود.
دیابت این چنین امکان پذیر تبدیل اختلال در کارکرد مری، تنبلی معده، اختلال در کارکرد کبد و کیسه صفرا و ابراز نقایصی در کارکرد روده بزرگ و روده کوچک هم بشود اما عوارض و مشکلات دیابت فقط همین ها نیست. هیپوگلسیمی و کتواسیدوز دیابتی دو وضعیتی می باشند که در اولی، پایین آمدن شدید و ناگهانی قندخون و در دومی، بالارفتن شدید و ناگهانی آن علتمی بشود بیمار به اغما برود و اگر درمان مناسبی دریافت نکند، جانش را از دست بدهد.
منبع: ایسنا