به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمد طاهری تحلیل گر بازار اندوخته با گفتن این که صنعت دارو جزو صنایعی است که توانسته رشد سود خود را در سنوات تازه نگه داری کند، او گفت: سود ۵۵۰ میلیون دلاری ۱۳ سال پیش این صنعت به رقم ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است. در صنعت دارو ناظر افزایش تقسیم سود بین سهامداران نیز بودهایم. با ۱.۵ برابر شدن سود شرکتها ناظر ۳.۵ برابر شدن شاخص کل صنعت بودهایم.
او گفت: با وجود این که صنعت دارو ماهیت ریالی دارد، توانسته است که سود خود را طی جهشهای ارزی نگه داری کند. چه بسا در بلند زمان افزایش نیز داشته است. در طول ۱۳ سال تازه، صنعت دارو در جهشهای ارزی افت سود مختصر مدتی را توانایی کرده است اما با گذشت یک سال و سالهای سپس، سود شرکتها مجدد به ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون بازگذشته است. همین شرایط جهت شده تا اندوختهگذاران جذب این بازار شوند.
پیری افزایش جمعیت و رشد سرانه مصرف دو عامل افزایش ۵۰ درصدی مصرف دارو
این کارشناس مالی با اشاره به اراعه نخستین صندوق بخشی حوزه دارو در فرابورس در خصوص علت افزایش سود شرکتهای دارویی در ایران و جهان او گفت: برای آنکه بدانیم این سود از کجا نشئت گرفته است باید شرایط بازار جهانی را نیز بازدید کنیم. بازار دارو جهانی نزدیک به ۱۰ سال پیش هزار میلیارد دلار بوده است که این رقم اکنون به ۱۵۰۰ میلیارد دلار رسیده است. در حقیقت ناظر رشد ۵۰ درصدی بوده است.
ریشه مهم این افزایش به رشد جمعیت و رشد سرانه مصرف باز میگردد. پیرتر شدن جمعیت جهان نیز در افزایش سرانه مصرف تاثیرگذار بوده است. در ایران نیز ناظر این چنین رشدی هستیم. ۱۰ سال قبل در سرزمین نزدیک به ۴۰ میلیارد عدد دارو مصرف میشد که این رقم امروزه به ۶۰ میلیارد عدد دارو رسیده است.
افزایش ۱.۵ میلیارد دلاری قیمت بازار دارو در یک سال
وی با اشاره به این که این پیشبینی وجود دارد که مصرف دارو تا آخر امسال به ۶۶ میلیارد عدد برسد، او گفت: به همین تناسب قیمت بازار دارو افزایش داشته است. در سال قبل بازار دارو معادل ۳ تا ۳.۵ میلیارد دلار قیمت داشته است این رقم امروز به ۴.۵ تا ۵ میلیارد دلار رسیده است. به این علت گسترش بازار دارو توانسته حاشیه سودی را برای شرکتهای فعال در این حوزه به وجود بیاورد.
تداوم رشد صنعت دارو با ۲۲ میلیونی شدن افراد بالای ۵۵ سال
طاهری در ادامه او گفت: سرانه مصرف دارو در ایران برای هر شخص نزدیک به ۵۰ دلار است که این رقم در جهان برابر ۱۸۰ دلار است. در نتیجه میتوان این انتظار را داشت که رشد بازار دارو در ایران حتی زیاد تر از بازار جهانی ادامه دار باشد.
او گفت: ۱۰ سال بیش نزدیک به ۱۲ درصد جمعیت سرزمین بالای ۵۵ سال سن داشت که نزدیک به ۱۰ میلیون نفر را شامل میشد. امروز ناظر رقم ۱۶ درصد(نزدیک به ۱۵ میلیون نفر) هستیم. متاسفانه ۱۰ سال سپس این رقم به ۲۳ درصد یعنی ۲۲ میلیون نفر متقاضی مهم دارو خواهد رسید. این موارد مشخص می کند که برخلاف نظر برخی صنعت دارو رو به رشد خواهد می بود.
انتهای مطلب/